Duplantis är inte vår första stjärna i stavhopp

Stavhopp är en sport som många svenskar har fått upp ögonen för i och med Armand Duplantis fantastiska framfart. Men vi har även haft flera andra duktiga hoppare, såsom Kjell Isaksson för att nämna ett exempel. Undrar du hur ett hopp går till från början till slut? Eller vill du veta mer om hur de moderna stavarna kom att förändra denna ädla sport? Läs då vidare så får du ta del av denna information!

Så går ett hopp till

Så här går hoppet till från början till slut:

  • Hopparen greppar sin stav och börjar springa mot den ställning där ribban är placerad.
  • Han eller hon sätter sedan staven i marken på ett speciellt ställe och börjar sedan svinga sig uppåt.
  • I en smått akrobatisk rörelse vänder sig hopparen och kastar sig slutligen över ribban för ett lyckat hopp.
  • Hopparen landar till sist på den matta som är placerad på marken för att dämpa det höga fallet.

Stavhopp förändrades som sport när de moderna stavarna kom

Visste du att stavhopp var de japanska idrottarnas specialitet under den första halvan av 1900-talet? Vid de olympiska spelen i Berlin 1936 deltog de bägge japanerna Sueo Oe och Shuhei Nishida. Efter flera timmar av tufft tävlande vann dessa bägge herrar brons respektive silver. När de sedan anlände i Japan igen efter spelen delade de sina bägge medaljer på mitten och bytte den ena halvan med varandra. Detta gjorde de som ett sätt att hedra varandras prestationer och ansträngningar.

Vid OS i Berlin 1936 användes trästavar som var tillverkade av bambu. Först efteråt började man använda metallstavar men trots detta nådde hopparna inte höjder särskilt mycket högre än omkring fyra meter. Men efter att stavar i kompositmaterial såsom glasfiber och kolfiber började användas nådde man plötsligt helt nya höjder. Rekorden putsades då till ordentligt och till exempel nådde ukrainaren Sergej Bubka 1994 en höjd om 6,14 meter. Detta rekord har dock slagits några gånger sedan dess, men det dröjde faktiskt ända till 2014 innan så skedde.

Men trots att bland andra Renaud Lavillenie och Armand Duplantis har nått höjder över sex meter sedan dess är det fortfarande ganska ovanligt att så sker. Se vidare information om stavhopp på denna sida.