Duplantis är inte vår första stjärna i stavhopp

Stavhopp är en sport som många svenskar har fått upp ögonen för i och med Armand Duplantis fantastiska framfart. Men vi har även haft flera andra duktiga hoppare, såsom Kjell Isaksson för att nämna ett exempel. Undrar du hur ett hopp går till från början till slut? Eller vill du veta mer om hur de moderna stavarna kom att förändra denna ädla sport? Läs då vidare så får du ta del av denna information!

Så går ett hopp till

Så här går hoppet till från början till slut:

  • Hopparen greppar sin stav och börjar springa mot den ställning där ribban är placerad.
  • Han eller hon sätter sedan staven i marken på ett speciellt ställe och börjar sedan svinga sig uppåt.
  • I en smått akrobatisk rörelse vänder sig hopparen och kastar sig slutligen över ribban för ett lyckat hopp.
  • Hopparen landar till sist på den matta som är placerad på marken för att dämpa det höga fallet.

Stavhopp förändrades som sport när de moderna stavarna kom

Visste du att stavhopp var de japanska idrottarnas specialitet under den första halvan av 1900-talet? Vid de olympiska spelen i Berlin 1936 deltog de bägge japanerna Sueo Oe och Shuhei Nishida. Efter flera timmar av tufft tävlande vann dessa bägge herrar brons respektive silver. När de sedan anlände i Japan igen efter spelen delade de sina bägge medaljer på mitten och bytte den ena halvan med varandra. Detta gjorde de som ett sätt att hedra varandras prestationer och ansträngningar.

Vid OS i Berlin 1936 användes trästavar som var tillverkade av bambu. Först efteråt började man använda metallstavar men trots detta nådde hopparna inte höjder särskilt mycket högre än omkring fyra meter. Men efter att stavar i kompositmaterial såsom glasfiber och kolfiber började användas nådde man plötsligt helt nya höjder. Rekorden putsades då till ordentligt och till exempel nådde ukrainaren Sergej Bubka 1994 en höjd om 6,14 meter. Detta rekord har dock slagits några gånger sedan dess, men det dröjde faktiskt ända till 2014 innan så skedde.

Men trots att bland andra Renaud Lavillenie och Armand Duplantis har nått höjder över sex meter sedan dess är det fortfarande ganska ovanligt att så sker. Se vidare information om stavhopp på denna sida.

NTF´s köpråd för cykelsits

NTF´s köpråd för cykelsits

NTF arbetar för en säker trafik och har på sin hemsida ett flertal tips till för den som ska köpa in en ny eller begagnad cykelsits. Några av dessa tips är:

  • Godkänd och märkt

Köp aldrig en cykelsits som inte är EN14344-märkt. Detta betyder att den är kontrollerad och uppfyller de allmänna europeiska kraven.

  • Välj fäste på sadelstolpe

En cykelsits kan fästas på sadelstolpen eller mot pakethållaren. NTF anger att de som fästes mot sadelstolpen ”i de flesta fall är säkrare”.

  • Säkra upp med tillbehör

Genom att ha ekerskydd försvinner risken att barnet sätter in foten i hjulet. Man bör alltså inte helt förlita sig på de band som ska hålla barnens fötter på rätt plats.

  • Se upp med fjädring på sadeln

Eftersom barn kan nå fram till sadeln (förutsatt att det är en cykelsits som sitter bakpå cykeln) kan barnet klämma fingrarna om det är en fjädrad sadel. Under den period som ett barn ska åka med är det bättre att byta ut den fjädrade sadeln till en utan fjädring.

  • Undvik ”stålsitsen”

En cykelsits av riktigt gammal modell är uppbyggd av stålrör och tyg. Undvik dessa rakt av då säkerheten är så extremt mycket lägre än mot dagens moderna sitsar.

  • Köpa begagnat – Ha koll på ålder

Ska du köpa en begagnad cykelsits bör du har kontroll på hur gammal den är. Det tar ett par år innan en cykelsits minskar sin kvalité. Är det betydligt äldre bör man överväga att istället köpa en ny. Kolla alltid efter synliga sprickor eller om plasten börjar bli ljusare (förslitning).

  • Inte före 9 månader

En generell regel är att barnet ska vara 9 månader. Men egentligen handlar det om att barnet ska kunna sitta upp själv utan stöd. Därmed kan ibland barn åka i en cykelsits tidigare medan andra barn bör vänta lite längre. Att ha 9 månader som riktmärke är däremot bra.

  • Kan sitsen lutas?

Kommer barnet att somna in sin cykelsits finns en fördel att den kan lutas något vilket skapar bättre ergonomi.

  • Snabbfäste

Snabbfäste är mycket smidigt om cykelsitsen snabbt ska kunna förflyttas mellan flera cyklar. Finns inte snabbfäste behöver insexnyckel och andra verktyg användas.

  • Låt butiken montera

Köper du en cykelsits hos en cykelförsäljare? Be dem montera den så vet du att den verkligen sitter perfekt.

Vad är det bästa med mountainbike?

Vad är det bästa med mountainbike?

Alla som någon gång har provat att cykla på en mountainbike vet vilken otroligt frihetskänsla man känner. Man kommer nära naturen men kan samtidigt ta sig långa sträckor på relativt kort tid. Det finns speciella researrangörer som organiserar skräddarsydda resor på mountainbike. Du får till exempel möjlighet att utforska alperna på mountainbike, med cykling över blommande ängar, längs vackra glaciärsjöar och över alptoppar. En sådan cykeltur är endast möjlig att genomföra om du har en mountainbike. Med en mountainbike kommer du alltid att kunna utmana dig själv och hela tiden utvecklas i ditt cyklande.

Vad får jag inte glömma när jag är ute och cyklar?

När du köper en mountainbike så behöver du också köpa ett visst antal tillbehör. Eftersom man ofta är långt ute i skogen när man cyklar så behöver du ha en liten verktygslåda som du lätt kan ha med dig. Det kan vara bra att två olika typer av cykelpumpar, en mini-pump som du har med dig ut och en golvpump med manometer så du kan se vilket tryck du har i däcken och vilket tryck du trivs bäst med. Däckavtagare och slang kan också vara praktiskt att ha med sig.

Hur underhåller jag en mountainbike?

Eftersom du förmodligen har investerat ganska mycket pengar i din mountainbike så är det viktigt att du är noga med underhållet och servicen av din cykel. Du bör lämna in din cykel minst en gång om året hos din cykelhandlare så att de får gå igenom din cykel och serva den. Mycket kan du också göra på egen hand. Kedja och växlar behöver avfettas, det finns speciella rengöringsprodukter för mountainbikes som man kan köpa men man kommer också ganska långt med varmt vatten med lite diskmedel i.

Om tjuven är framme?

Sadel och hjul kan lätt bli stulna på en mountainbike. För att göra det lite svårare för tjuven så kan du köpa en låsaxel. En låsaxel är tillverkad i aluminium eller stål och gör att man enkelt kan montera av sadelstolpen eller hjulen utan speciella verktyg. En låsaxel kan också användas för att justera höjden på sadeln så att du sitter bekvämt. Lås alltid fast cykeln vid att fast föremål så att en eventuell cykeltjuv inte kan bära iväg din cykel. Använd aldrig ett U-lås, då kan en tjuv använda hela ramen och cykeln som hävstång för att vrida runt och bryta sönder låset.

Fotbollsbiljetter Liverpool

Det finns inte några tvivel om att fotboll är en av världens största sporter! Överallt finns ligor att följa och klubbar att lära känna. Såväl inbitna fotbollsentusiaster som slutspelsfans kan uppskatta spelet när det är på topp och bäst av allt är såklart att heja fram sitt lag till finalen! De som följer fotboll och är måna om att stötta sitt lag, kan resa långt för att se matcher på hemmaarenan och varje år färdas stora antal fans till England, Tyskland och andra delar av världen för att uppleva energi och känslor från bästa plats. Efterfrågan kring fotbollsbiljetter till Liverpools matcher är stort men även andra lag i Premier League drar stor publik varje gång de spelar!

Industrin kring fotboll har blivit allt större med åren och det finns i nuläget ett flertal arrangörer som erbjuder fotbollsresor till de största fotbollshändelserna. Intresset för de större matcherna är stort och man kan ibland behöva vara ute i tid för att få tag i biljetter.

Liverpool FC

Utan överdrift kan man hävda att Liverpool är en av Englands genom tiderna mest framgångsrika klubbarna sedan de kom igång på 1800-talet. De har ett flertal guld både i Europacupen, Uefa Champions League och andra sammanhang. Dessutom finns Liverpool FC också i topp-10 i rankingen för de rikaste klubbarna. Hemarenan är Anfield och åtskilliga fans har tagit sig från Sverige för att vara med och se laget när de presterar som bäst!

Svensk fotboll

I Sverige finns det en bred fotbollskultur och genom åren har ett flertal spelare gått från små klubblag till internationella kontrakt. Det är svårt att prata om svensk fotboll utan att nämna Zlatan Ibrahimovic som gjort en oerhörd klassresa och satt sitt avtryck i fotbollssammanhang världen över! Från och med 2007 har Zlatan vunnit guldbollen varje år och dessförinnan har Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och andra världsspelare kunnat titulera sig vinnare. I rollen som Sveriges största arenaidrott drar fotboll till sig utövare konstant. Det finns många intressanta spelare att följa i de svenska klubbarna och en hel del roliga matcher att besöka för de som vill njuta av sporten.