Vad är det bästa med mountainbike?

Vad är det bästa med mountainbike?

Alla som någon gång har provat att cykla på en mountainbike vet vilken otroligt frihetskänsla man känner. Man kommer nära naturen men kan samtidigt ta sig långa sträckor på relativt kort tid. Det finns speciella researrangörer som organiserar skräddarsydda resor på mountainbike. Du får till exempel möjlighet att utforska alperna på mountainbike, med cykling över blommande ängar, längs vackra glaciärsjöar och över alptoppar. En sådan cykeltur är endast möjlig att genomföra om du har en mountainbike. Med en mountainbike kommer du alltid att kunna utmana dig själv och hela tiden utvecklas i ditt cyklande.

Vad får jag inte glömma när jag är ute och cyklar?

När du köper en mountainbike så behöver du också köpa ett visst antal tillbehör. Eftersom man ofta är långt ute i skogen när man cyklar så behöver du ha en liten verktygslåda som du lätt kan ha med dig. Det kan vara bra att två olika typer av cykelpumpar, en mini-pump som du har med dig ut och en golvpump med manometer så du kan se vilket tryck du har i däcken och vilket tryck du trivs bäst med. Däckavtagare och slang kan också vara praktiskt att ha med sig.

Hur underhåller jag en mountainbike?

Eftersom du förmodligen har investerat ganska mycket pengar i din mountainbike så är det viktigt att du är noga med underhållet och servicen av din cykel. Du bör lämna in din cykel minst en gång om året hos din cykelhandlare så att de får gå igenom din cykel och serva den. Mycket kan du också göra på egen hand. Kedja och växlar behöver avfettas, det finns speciella rengöringsprodukter för mountainbikes som man kan köpa men man kommer också ganska långt med varmt vatten med lite diskmedel i.

Om tjuven är framme?

Sadel och hjul kan lätt bli stulna på en mountainbike. För att göra det lite svårare för tjuven så kan du köpa en låsaxel. En låsaxel är tillverkad i aluminium eller stål och gör att man enkelt kan montera av sadelstolpen eller hjulen utan speciella verktyg. En låsaxel kan också användas för att justera höjden på sadeln så att du sitter bekvämt. Lås alltid fast cykeln vid att fast föremål så att en eventuell cykeltjuv inte kan bära iväg din cykel. Använd aldrig ett U-lås, då kan en tjuv använda hela ramen och cykeln som hävstång för att vrida runt och bryta sönder låset.